Tärkeitä nimiä papereihin
Julkaistu: 01.01.2021 18.07

Tärkeitä nimiä papereihin

16.10.2020

KJP:n ensimmäisen edustusjoukkueen kokoaminen sai lentävän startin. Simo Marttilan valmentamassa joukkueessa pelaavat varmasti Niko Nakari ja Ville Iiskola, ja joukkueessa on imua.

Kouvolan Jalkapallon KJP:n historian ensimmäinen miesten edustusjoukkue on alkanut hahmottua nopeasti. Susien viimeisestä Kolmosen sarjapelistä oli kulunut vain reilu viikko, kun KJP:llä oli hyvää kerrottavaa niin valmennuksesta kuin runkopelaajistakin. Kaikki kuusi varmaa nimeä ovat kouvolalaisille urheilun seuraajille erittäin tuttuja. Päävalmentajan pestiin tarttui Simo Marttila ja maalivahtivalmentajana jatkaa Ville Lehtinen. Ensimmäiset pelaajasopimukset ankkuroitiin kokeneilla laatumiehillä kentän ääripäihin, kun liigassa kovaksi keitetty maalivahti Ville Iiskola ja jälleen 20 maalin kauden pelannut hyökkääjä Niko Nakari päättivät jatkaa. Joukkueenjohtajana jatkaa Esa Åkerblom ja valmennusryhmässä Petteri Mäkelä.

Monta palaa on tietenkin vielä auki, mutta KJP:n toiminnanjohtaja Harri Koskinen hyrisee tyytyväisyyttään. Hyvissä ajoin selvillä olevat nimet ovat aina omiaan helpottamaan muiden päätöksentekoa. - Olen varma, että saamme kokoon laadukkaan joukkueen, jatko- ja tulohaluja on kiitettävästi.

Ja juuri selvisi, että Kolmosen lohko pysyy samana kuin päättyneellä kaudella, Koskinen kertoo. Eli tulevista vastustajista iso osa on jo selvillä. Ruokolahti nousi, Ristiina putosi ja PeKa lähti nousukarsintaan Käpylää ja Futuraa vastaan.

Simo Marttila (vasemmalla) otti KJP:n päävalmentajan tehtävä pitkällä kokemuksella. Kokemusta riittää myös maalivahtivalmentaja Ville Lehtisellä ja liigassa useassa joukkueessa torjuneella Ville Iiskolalla.

Aktiivista peliä luvassa

Simo Marttilan oma pelaajaura huipentui MYPA:n liigajoukkueessa 90-luvun alussa. Harri Kampmanin vetämistä harjoituksista Simo sanoo saaneensa paljon hyviä vaikutteita. Valmennusvuosia miehellä on sittemmin kertynyt yli 20, edustusjoukkueissa 13 ja MYPA:n junioreissa kymmenkunta. Juniorivalmentajana Marttila sai MYPA:n A-poikien SM-sarjassa kovaan liitoon. - Hävittiin pronssi maalierolla, Simo muistelee.

Miesten joukkueista Marttila on valmentanut muun muassa FC MyPaa, FC Kouvolaa, FC Kuusankoskea, KTP:tä ja FC Peltirumpua. Ensikosketus valmentamiseen tuli Peli-Karhuissa, jonka pelaajavalmentajana Simo toimi kauden ennen paluutaan MYPA-paitaan. Vaikka KJP:n pelaajalista on vasta aluillaan, tietyt perusasiat Marttila tietää jo nyt. - Joukkueesta tulee erittäin kouvolalainen ja menneen kauden ryhmää jonkin verran nuorempi. KJP:n SM-karsintapaikan pelanneesta 17-vuotiaiden joukkueesta harjoitusryhmään tulee alusta asti maalivahti ja viisi kenttäpelaajaa. KJP:llä ei ole vielä A-ikäisten joukkuetta. Näin ollen hyvän kauden vetäneen P17-ryhmän yli-ikäiset pelaajat jatkavat uraansa joko miesten joukkueissa tai A-nuorissa muissa seuroissa. KJP Susien pelejä Marttila näki menneellä kaudella puolenkymmentä. Mukaan mahtui pari hurlumhei-voittoa, joissa Niko Nakari paukutti viisi maalia ottelua kohden.

- Ihan hyvältä Kolmosen tason peliltähän se näytti. Itse olen aktiivisen jalkapallon kannattaja ja uskon myös pelaajien tykkäävän aktiivisesta pelitavasta – ettei maata alhaalla ja prässätä vasta omalla kenttäpuoliskolla. Lopulta resurssit tietenkin määrittävän myös pelitapaa, mutta uskon meidän saavan kokoon joukkueen, joka pystyy pelaamaan aktiivisesti. KJP:llä on ensi kaudella noin 750 junioria eri puolilla Kouvolaa. Marttilalla ja Koskisella on harras toive, että edustusjoukkue vakiintuisi tuon joukon esikuvaksi. Keskuskentän katsomoon mahtuu nimittäin selvästi nykyistä enemmän väkeä.

- Kun me oltiin Simon kanssa junnuja, niin käytiin katsomassa kaikki edustuksen kotipelit ja parhaimmillaan vielä vieraspelejäkin, Lappeenrannassa jalkapallokipinän saanut Koskinen muistelee.

Ville-paketti pysyy koossa

Ville Lehtinen ja poikkeuksellisen nuorena miesten peleissä maalipuiden väliin noussut Ville Iiskola ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1997asti.

- Me liikutaan ikäänkuin pakettina. Yhteistä historiaa todella on, mutta autan kyllä kaikkia maalivahteja, jotka keskuskentälle tulevat. Viime kaudella siellä kävi yhdeksän maalivahtia ja kymmeneskin oli lähellä, mutta toisen lajin kausi puski päälle, kouvolalaisen maalivahtivalmennuksen ikoni Lehtinen kertaa. Ville Iiskola toteaa, että jatkopäätös oli helppo tehdä, sillä kilpaileminen ja tavoitteellinen toiminta innostavat. Menneen kauden joukkueessa oli hyvä meininki, ja kokemus on jo opettanut 35-vuotiaalle huippuveskarille, miten urheilu ja muu elämä yhdistetään.

- Kun käyn harjoituksissa, silloin pitää satsata laatuun eikä määrään. Olen huomannut, että kroppa on parhaimmillaan, kun ei ole liikaa futiskentällä; muuten saa kyllä harrastaa liikuntaa vaikka kuinka. KJP Susien kausi oli maalivahdin kannalta haastava, koska monessa pelissä joukkue vei ottelua todella selvästi. Maalivahdille ei ollut pitkään aikaan käytännössä mitään tekemistä, mutta yhtä äkkiä kaveri saattoi iskeä vastaan.

- Välillä sai itselleen muistutella, että kohta voi tapahtua jotain. Päätösottelussa Kotkassa taas oli aikamoista myllyä, siinä pysyi pelissä hyvin mukana, Iiskola vertaa. Iiskola on pelannut viimeksi Liigaa 2015, kun MYPA:n lopetettua Juha Malinen sai houkuteltua jaalalaisen viiden ottelun korvauspestiin. Sen pitemmälle perheenlisää saanut luottovahti ei halunnut reppuelämää jatkaa. Ville Lehtinen muistuttaa, että Iiskolan uran aikana niin maalivahtipeli kuin -valmennuskin ovat menneet valtavasti eteenpäin. Kolmosessakin voi kehittyä hyvässä valmennuksessa.

- Villen kanssa haetaan tavallaan koko ajan rajoja. Viime kaudelle keskityimme muun muassa pelin avaamiseen, joka parani. Meillä on tulosodotuksia, jotka eivät aina merkitse samaa kuin otteluiden tulokset.

Satojen maalien mies

Niko Nakari pitää jatkopäätöstään helppona. Kun sopimuksen kanssa ei tarvinnut tällä kertaa hieroa lähes jouluun asti, kotijoukkojen hyväksyntä oli helpompi saada. Ja uutena tulokkaana miesten sarjatoiminnassa aloittava KJP on kaikille uusi ja raikas alku.

- Viime kaudesta jäi sen verran hampaankoloon, että olisi ollut tyhmää lopettaa sellaisen jälkeen. Juuri kun alettiin tutustua toisiimme, tuli korona ja lopetti yhteisharjoitukset, Nakari muistuttaa. 36-vuotias itsensä hyvässä kunnossa pitävä Nakari on pelannut koko uransa hyökkääjänä. Maaleja hän ei ole tarkalleen laskenut, mutta niitä on satoja. Jopa niin paljon, että käytännössä joka kaudella tietyn statuksen saavuttamisen jälkeen olisi ollut mahdollista pelata myös ainakin pykälää ylempänä kuin kullakin kaudella on tapahtunut.

- Pitkän uran salaisuus saattaa olla se, etä olen osannut aina löytää itselleni sopivan seuran ja yhteisön, Nakari sanoo viisaasti. Jos ovat seurapomot merkanneet maalihain tämän tästä – ja turhaan – saman ovat tehneet myös topparit. Tarkasti otetuksi tuleminen on Nakarille haaste.

- Sekin motivoi, kun kuuntelee toppareiden keskinäistä kommunikointia. Siinä tulee sellainen olo, että jotain on saanut aikaiseksikin. Nakari uskoo muiden jo sopimuksen tehneiden tapaan, että KJP:lle kasaantuu ensi kesäksi hyvä nippu.

- Marttilan Simo on niin pidetty valmentaja, että varmasti halukkaita tulijoita on. Toivottavasti saadaan kokoon taas sellainen hyvä nuorten ja kehittyvien sekä meidän vanhempien mentoripelaajien yhdistelmä.

Teksti ja kuvat Markku Lintula

KJP - Kouvolan Jalkapallo

Savonkatu 23, 2 krs.

45100 Kouvola


Toimisto avoinna:

sopimuksen mukaan
toimisto@kouvolanjalkapallo.fi


Y-tunnus: 2874407-9


Pankkiyhteys
BIC    OKOYFIHH
IBAN  FI28 5750 0120 3352 20