SM-Sarja on hieno näyteikkuna
KJP P17Julkaistu: 31.05.2021 07.12

SM-Sarja on hieno näyteikkuna

KJP aloitti seuran historian ensimmäisen pääsarjakauden lauantaina tappiolla perinteikkäälle TPS:lle. Pisin vieraspelimatka tulee Rovaniemelle.

Kouvolan Jalkapallon KJP:n historian ensimmäinen SM-sarja käynnistyi lauantaina, kun P17-joukkue kohtasi Saviniemessä perinteikkään ja SM-mitaleita kasoittain hankkineen TPS:n Turusta. Vieraat veivät pisteet Aurajoen rannalle kahdella rankkarimaalilla 0-2. - Kun ottaa huomioon meiltä puuttuneiden pelaajien määrän, niin annan kavereille tosi ison tunnustuksen. Mukana oli seitsemän haastejoukkueen pelaajaa, joista viisi oli yhtä aikaa kentällä. Hävittiin paremmalle, mutta puolustimme joukkueena tosi hyvin. Ja jos alun paikoistamme joku olisi mennyt maaliin, pelistä olisi voinut tulla hyvinkin toisen näköinen. Liike oli kuitenkin vähän myöhässä ja TPS pääsi siksi pitämään turhan paljon palloa, KJP:n päävalmentaja Janne Pahkala arvioi. Vaikka TPS piti palloa, pelitilannemaaleihin se ei yltänyt. Fyysinen KJP peitti hyvin ja maalilla Eetu Kangaskolkka pelasi huippuottelun.

Pitkä sarja, kovat ryhmät

KJP:n viime kauden P17-joukkue hankki hienosti SM-karsintapaikan. Korona kuitenkin siirsi aikatauluja niin paljon, että lopulta karsintalohkot jäivät pelaamatta ja Palloliitto päätti vetää yksinkertaisen SM-sarjan koko 20:n joukkueen kesken. KJP:llä on 10 vieraspeliä ja 9 kotipeliä, joista seuraava on ennen juhannusta. Vieraspeleistä rankin reissu odottaa seuraavaksi, kun kouvolalaisjoukkue jyrää bussilla peräti Rovaniemelle asti. - Bussissa saadaan istua ja Suomen parhaat ovat vastassa. Tässä sarjassa ei ole heittopussia eikä helppoja pelejä. Laskimme, että pelkästään SM-sarjan matkakulut tulevat olemaan 11-12000 euroa, Pahkala kuvailee alkanutta sarjaa. Kaikki vastustajat ovat kovia, mutta kovimmat tullevat ehkä pääkaupunkiseudulta, KäPa, HJK ja Honka. - Myös juuri RoPS on ollut aina paha, samoin turkulaiset ja oululaiset. Siihen nähden tilanne näyttää hyvältä, että jos TPS-pelissä olisi ollut aivan terävin rosteri käytössä, olisimme hyvinkin voittaneet pelin, koska nytkin oli tasaista. KJP:llä on harmillisen paljon pitkäaikaistoipilaita, käytännössä isoon rooliin lasketuissa pelimiehissä. Kaksi iän puolesta P17-sarjaan mahtuvaa kaveria on myös MYPA:n kokoonpanossa, joten pelipäivien osuessa päällekkäin heitä ei todennäköisesti nähdä kokoonpanossa. Monelle pelaajalle kertyy melkoinen ottelukuorma, mutta huipulle pyrkiville tämän ei pitäisi olla ongelma. - Suomessa kenellekään ei kerry liikaa harjoituksia tai pelejä, vaan edelleenkin ollaan huippumaita perässä. Onneksi meilläkin ollaan menossa parempaan suuntaan, Pahkala laskee.

Oma pelitapa vahvuus

Isoissa kaupungeissa joukkueet pääsevät valitsemaan tietenkin isoista pelaajaryhmistä. KJP:llä on jalkailla kaksi joukkuetta, ja kuten lauantain osoitti, haasteporukan nuorille löytyy kesän mittaan myös mahdollisuuksia osaamisen näyttämiseen. - Tämä sarja on iso näyteikkuna. Pelaajia seurataan ja jos pelaaja onnistuu, hän voi esimerkiksi valita opiskelupaikan monesta vaihtoehdosta. Kun pelataan tämän ikäluokan SM-sarjaa, pelaajan pitää kasvaa muutama sentti, mutta Kouvolassa ehkä kymmenenkin senttiä, koska meillä ei ylimmällä tasolla ihan joka vuosi pelata, Pahkala muistuttaa. Tavoitteeksi Pahkala nimeää sen, että joukkue lunastaa SM-karsintapaikan jälleen ensi kaudeksi, jolloin koronatilanteen pitäisi olla sellainen, että talvellakin päästään pelaamaan. - Meillä on aika monta 05-syntynyttä ja jopa joitakin 06-syntyneitä, eli osa pelaajista pääsee mukaan vielä kaksi vuotta. Joukkueensa vahvuudeksi Pahkala nimeää yhteiselle ymmärrykselle hitsautuneen pelitavan. - Emme haasta parhaita joukkueita taidolla. Meidän on pelattava omilla vahvuuksillani ja niiden varaan luoutu pelitapa on vahvuutemme, Pahkala uskoo. SM-karsintaan riittävien pisteiden määrää on tietenkin vaikea arvioida etukäteen, mutta 20 pistettä riittää varmasti ja 15 todennäköisesti, ellei ristiinpeluuta esiinny poikkeuksellisen paljon. 20:n joukkueen sarjasta 15 selviää ensi vuoden karsintaan.

Taustat ja pelaajat

KJP:n päävalmentajana toimii siis Janne Pahkala, jonka valmennusryhmään kuuluvat myös Kim Joutjärvi ja Juha-Pekka Teuronen. Maalivahtivalmennuksesta vastaa Ville Lehtinen. Kun joukkueita on kaksi, joukkueenjohtajiakin tarvitaan. Nelikon muodostavat Sari Joutjärvi, Minna Haimi, Pirkko Itälä ja Jarkko Laine. Huoltajiana toimivat Mika Katajala, Kirsi Korhonen ja Jarmo Mäkelä.

Edustus- ja haasteryhmän pelaajat pelipaikoittain:

Maalivahdit: Eetu Kangaskolkka, Jesse Lehtinen, Riiko Martiskainen.

Puolustus: Patrick Haga, Aaro Harju, Kasperi Kosonen, Joosua Erjanko, Paul Florent, Aapo Koivula, Samu Liukkonen, Veeti Karppanen, Miro Lukkarinen, Aleksi Pekkanen, Tuomas Stadig.

Keskikenttä: Atte Huovila, Akseli Lantta, Joakim Joutjärvi, Olli Mäkelä, Tiitus Mäkinen, Lukas Spiring, Patrik Nykänen, Panu Pykäläinen, Daniel Kaiga, Ali Palill Abdalla, Panuwat Shanapotn, Aaro Laine.

Hyökkäys: Samuli Koivunen, Teemu Mattila, Jere Rantanen, Otto Haimi, Veeti Niemi.

Loukkaantuneena kauden alussa: Mico Korhonen, Vilho Katajala, Rasmus Remes.

Teksti ja kuvat Markku Lintula