Ovi kävi mutta peli parani silti
Kouvolan Jalkapallo ryJulkaistu: 10.10.2021 19.23

Ovi kävi mutta peli parani silti

KJP:n Simo Marttila ei voinut edes uneksia permanenttikokoonpanosta. Nuorten sisäänajo edistyi silti lupaavasti.

KJP:n kauden päätösottelu jalkapallon kaakon Kolmosessa lauantaina oli melkoinen ilotulitus. 6-0 (4-0) -voitto Haminan Pallokissoista vei joukkueen alemman jatkosarjan kakkospaikalle ja nosti maalieron tasoihin 28-28.

16 ottelusta irtosi 5 voittoa, 5 tasapeliä ja 6 tappiota. Yksinkertaisen runkosarjan tähtihetki taisi olla Savilahden kaataminen Kouvolassa. Toisessa päässä lienevät kaksi turhaa matkaa Savonlinnaan, joskin STPS kyllä ryhdistäytyi kauden loppua kohden rankasti.

Kuten lauantain jutussa pikaisesti laskeskeltiin, Kouvolan Jalkapallon paidassa kentällä kävi kauden aikana peräti 40 pelaajaa. Kymmenkunta vieraili otteluissa MYPA:sta ja vieläkin isompi joukko KJP:n junioreista.

- Jokaiseen peliin lähdettiin eri avauskokoonpanolla, joka koottiin kolmesta eri joukkueesta, päävalmentajan tehtäviä päättyneen kauden hoitanut Simo Marttila muistuttaa.

Tuollainen lähtökohta ei koskaan ole valmentajalle herkullinen, eikä alkukausi putkeen mennytkään. Loppua kohti juoni alkoi löytyä.

- KyPa/PeKa oli meille hyvä vastus, voitimme sen kahdesti. Jälkimmäinen peli Kotkassa tuli meille 3-0 ja se oli erittäin hyvää peliä sekä täydellistä hallintaa, Marttila kehui.

Nuoria eteenpäin

KJP:n tavoite ennen kautta oli sarjapaikka, olihan jopa nousukarsinnasta edellisenä vuonna tapelleesta KJP-Susien ryhmästä lähtenyt eri suuntiin yli kentällinen pelaajia.

Sarjapaikka tuli, mikä onkin kouvolalaiselle jalkapalloilulle todella hyvä asia. Kolmonen on olennaisesti parempi alusta nuorten kehittämiseen kuin usein turhan fyysinen Nelonen tai B-nuorelle useimmiten liian kovavauhtinen Kakkonen.

Kehitystä myös tapahtui. Peräti 12 peliä 16:sta pelanneet Juhani Rauos ja Joosua Erjanko toivat puolustukseen jopa tietynlaista permanenttia. Joukkueen kauden tulokkaana palkitsema Rauos otti kaksinkamppailuissa isoja kehityshyppyjä, eikä arastellut taklata reilusti riskimpiä vastustajiaan. Erjanko puolestaan on ulottuvana pelaajana erinomainen katkoja.

Alakerrassa näyttöjä antoivat myös muun muassa 7 peliä pelanneet Onni Viherkoski ja Panu Pykäläinen sekä armeijan vuoksi vain 6 pelissä esiintynyt Niko Ritola, joka on tosin jo kokeneempaa kaartia.

Yhdeksän peliä pelanneella Juho Innasella on kaikki eväät kehittyä johtavaksi pelintekijäksi. Nuorella miehellä on silmää ja tekniikkaakin, mutta kiivastumisen välttäminen on ensiksi kehitettävien asioiden listalla. Niin ikään keskikentällä Lukas Spiring väläytteli 7 ottelussa.

Innasen tapaan yhdeksän peliä pelasi myös Otto Haimi. Raamihyökkääjä liittyi miesten pelaajalistalle ollessaan vielä 15-vuotias. Sarjan päättyessä P17-joukkueen luottomies oli sentään jo 16, mutta silti neljä sarjamaalia oli kova suoritus.

Ja sitten on vielä pari välivuotta pitänyt Danil Jegorov, joka tulee vaikeisiinkin palloihin niin ryminällä mutta tarkasti, että verkot heilunevat jatkossakin. Jegorov teki kaikkiaan kuusi maalia, joista kolme päätöspelissä.

Moni muukin nuori sai Kolmosen kokemusta, mutta ottelumäärät jäivät mainittuja selvästi pienemmiksi.

Jegorov ja Iiskola maalikunkut

Ennen päätösottelua niin KJP:n kuin HaPK:nkin sarjapaikat olivat jo varmoja. Jännitystä sen sijaan oli löydettävissä siitä, kenestä leivotaan joukkueen sisäisen maalipörssin ykkönen.

Homman piti olla neljän kauppa, siis 5 maalilla päätöspeliin lähteneen Jarkko Iiskolan sekä 4 maalia iskeneiden Niko Nakarin, Otto Haimin ja Kalle Sippulan.

Kun Nakari ja Sippula joutuivat jättämään jalkavaivaisina Hamina-pelin väliin, Iiskolan osakkeet pomppasivat pilviin, mutta takaa tuli Jegorov. Lopulta nuoruus ja kokemus jakoivat ykköspaikan kuudella täysosumalla.

Haimi pelasi perjantaina isot minuutit P17-joukkueen kauden toisessa voittopelissä, joten hän tuli Kolmosen päätöskierroksella kentälle vasta viimeisen kolmanneksen ajaksi, eikä maalitili enää kasvanut.

Kokeneille tunnustusta

Nuorien kehittäminen vaatii saumavaiheessa aina tuekseen kokeneita pelaajia. Siinä mielessä KJP sai kasaan hyvän, joskin kapean rungon.

Kapeus ei haitannut, koska kuumasta kesästä ja erilaisista pikkuvammoista huolimatta ryhmän isähahmot osoittivat hienoa työmoraalia. Ville Iiskola ja Pyry Kuoppamäki pelasivat 14 ottelussa, Kalle Sippula ja Niko Nakari 13:ssa. Jarkko Iiskolan saldo oli 12, Riku Venäläisen 11 ja lauantaina ryhdillä joukkuetta kipparoineen Jere Sjögrenin 9.

Tällä listalla Pyry Kuoppamäki on listattu kokeneisiin pelaajiin nuoresta iästään huolimatta, onhan hänellä kuitenkin otteluita myös Kakkosessa – ja intti käytynä.

Erääksi tärkeimmistä jatkajista menneen kauden ryhmässä nimetty Oskari Nurminen ei pystynyt jalkavamman vuoksi pelaamaan otteluakaan, mikä oli KJP:n hyökkäyspelille ilman muuta iso miinus.

- Toivottavasti ensi kaudella, Ossi kommentoi Sarkolassa Hamina-pelin tauolla.

MYPA:aa jännitetään

KJP:n sarjapaikka on siis plakkarissa, mutta jännitys kouvolalaisessa edustusjalkapalloilussa ei ole vielä ohi. MYPA joutuu vääntämään loppuun asti Kakkosen sarjapaikastaan, jonka pitäminen olisi alueelle elintärkeää.

Mikäli nimittäin MYPA sattuisi putoamaan Kolmoseen, yhteistyö sen ja KJP:n kesken tulisi sääntöjen perusteella mahdottomaksi. Joukkueet olisivat samoilla, kapeilla pelaajamarkkinoilla, eikä kumpaankaan sitoutuvien pelaajien porkkanana toimisi enää mahdollisuus päästä antamaan näyttöjä porrasta ylemmäs.

KJP:n valmennuskuvioita sen sijaan ei tarvitse jännittää, kun kaudelta 2020 tuttu Juha Teuronen palaa ruoriin. Teuronen otti kesken kauden P17-ikäluokan SM-sarjajoukkueen vedettäväkseen ja tiivisti ensi töikseen pahasti tuuliajolla olleen alakerran. Sarjapaikan pitämisen suhteen tulee ehkä liian kiire, mutta ainakin KJP vältti pisteettömän lööppisuorituksen ja todisti vähintään itselleen, ettei sarjataulukko kerro kaikkea.

KUVIKSET

Juho Innanen laukoi lauantaina kaksi viileää maalia. Hyvien tarjoilujen jälkeen HaPK:n maalivahdilla ei ollut juuri mahdollisuuksia, minkä Lukas Spiring taustalla toteaa.

Pitkänhuiskea Joosua Erjanko haminalaisen saksipotkaisijan takana otti hyvin paikkansa KJP:n puolustuksessa.

Juhani Rauos lähti sarjaan hyvällä asenteella. Alkukaudesta tuli vielä kiire, mutta pelien edetessä otteet sekä tarkentuivat että kovenivat.

Danil Jegorov lukee tilanteet hyvin. Oikea-aikaisuuden ja mainion ensikosketuksen ansiosta nuoressa miehessä on paljon maalintekopotentiaalia.