Tunnelmat tapissa jälkipuoliskolle
KJP Miehet EdustusJulkaistu: 07.07.2022 22.28

Tunnelmat tapissa jälkipuoliskolle

KJP:n alkukausi sisälsi myötä- ja vastamäkiä. Cupin romahdus Saloa vastaan kääntyi parin pelin laman jälkeen henkiseksi voitoksi.

KJP:n kausi jalkapallon Kolmosessa on kierrosta vaille puolimatkassa. Kevätkierros sisälsi odotetusti tunteita laidasta laitaan – draaman kaarta, pettymyksiä ja hienoja onnistumisia. Kesätauolle KJP pääsi neljän voiton putkessa. Odotuksia heinäkuun puolivälissä jatkuvalle väännölle kohottaa osaltaan sarjaohjelmakin, mutta tärkeintä on tietenkin, että asiat joukkueen sisällä ovat kunnossa.

- Tunnelma on erittäin positiivinen. Joukkueen henkinen tila on mahtava, siitä huokuu vahva yhtenäisyys, päävalmentaja Esa Udd kiittelee.

Salo salpasi itseluottamuksen

Jotta urheilussa voi päästä nousu-uralle, pitää yleensä käydä myös pohjalla. Sivustakatsoja voisi pitää KJP:n kauden pohjana Mikkeliä vastaan yliajalla hukattua kotivoittoa Kolmosessa, mutta Udd nostaa tätäkin painavammaksi Suomen cupin 5. kierroksen pelin sarjaporrasta ylempänä pelaavaa Salon Palloilijoita vastaan.

KJP johti Lehtomäessä 3-0, mutta hävisi 3-6.

- Siinä jäi nuorelle joukkueelle liikaa aikaa mutustella hyvää oloa ja johtoasemaa ja ehkä pohtia, että tämähän oli tässä. Kun peli sitten kääntyi täysin, se oli tosi paikka vielä seuraavissakin otteluissa. Se meni jopa sisällä pelitapaamme niin, että pelitapaa jouduttiin muuttamaan, Udd myöntää.

Budjetoimattomien vierastappioiden jälkeen KJP todellakin ruuvasi peliään harvemmin omissa soivaan suuntaan. Neljässä viimeisessä ottelussa takaiskumaaleja on tullut niitäkin neljä, ja vain yhden per ottelu päästäessään KJP on luomiensa tekopaikkojen määrän turvin yleensä suosikki.

- Kävimme syvällä, mutta sen jälkeen kaikki halusivat ottaa tarvittavat askeleet. Oman pään puhtaana pitäminen on koko joukkueen asia, ylös ei voi jäädä surffailemaan.

Hyökkäävä pelitapa on ja pysyy

Vaikka KJP käänsikin pelitapaansa riskittömämpään suuntaan, joukkueen perusilme on edelleen hyökkäävä valmentajan kautta edeltävien näkemysten mukaisesti.

Pelillinen ajattelu seuraa valmentajalla usein omaa uraa. 14:n Susi-vuoden jälkeen useimmissa Kouvolan alueen seuroissa pelannut Udd esiintyi yleensä joko hyökkääjänä tai keskikentällä hyökkäävässä roolissa.

- Varmasti pelin hyökkäävän suunnan suosiminen tulee juuri omasta urasta. Tähtihetkeni oli Susien 17-vuotiaissa, kun sijoituimme Bremenin isossa turnauksessa sarjassamme pronssille. Tein kuudessa ottelussa yhdeksän maalia, Udd kertaa.

KJP:llä on Kolmosen tasolle erittäin laadukas ja nopea hyökkäysarsenaali. Silti esimerkiksi MyPa-voitossa molemmat maalit merkattiin puolustajille.

- Kelpaa oikein hyvin, että alakerran kaverit käyvät tekemässä maaleja. Maalintekoon on silti kiinnitettävä tehostetusti huomiota. Meillä on ollut jatkuvasti hyvin tilanteita, mutta esimerkiksi Järvenpäässä Regions' Cupissa sisään ei tuntunut menevät mistään.

Tasainen ja hyvä lohko

Sarjan noin puolivälissä Idän lohko B:n näyttäisi olevan neljän kauppa. Lohkoa johtaa edelleen MyPa, mutta rästiottelunsa voittamalla niin HaPK kuin Kultsukin ovat jo niukasti ohi. KJP kuuluu kärkinelikkoon, jonne tosin mielii varmasti myös Mikkeli.

- Mutta tässä sarjassa kuka vain voi voittaa kenet tahansa. Meillä jälkipuolikkaan sarjaohjelma näyttää todella hyvältä, kun onnistuimme lastaamaan sarjaan alkuun tavallista enemmän vieraspelejä. Pitkälle reissaaminen ei perinteisesti ole ykkösjuttu siinä vaiheessa, kun alkavat syksyn viileät ja sateet, päävalmentaja muistuttaa.

Pahoista vieraskentistä takana ovatkin jo muun muassa Savonlinna, pitkän heinän Kotajärvi, Saviniemi ja Heinola. Haminaan KJP joutuu tilastollisesti altavastaajana, mutta toisaalta kevätkierroksen tasapeli ja avara kenttä voivat suosia vieraita. Käytännössä kaksi seuraavaa peliä määrittävät hyvin paljon kouvolalaisten suuntaa. KJP kohtaa sarjan jatkuessa Kultsun kahdesti peräkkäin. On selvää, että peliparista pitää saada vähintään 3 pistettä.

- Nousua joukkueelta ei ole kielletty, mutta pudota emme saa. Sarjan yllättäjäksi lasken Kotajärven Pallon, joka on napsinut kovia pisteitä. Jonkinlaisena pettymyksenä taas voinee pitää Savilahden urheilijoita. MP-yhteistyö ei ole näkynyt vielä tavalla, jota moni ehkä odotti.

Kokemusta siirtomarkkinoilta

Kun Joona Sorva (27) ja torstaina vielä Anssi Jokela (33) liittyivät KJP:n ryhmään Peli-Karhuista, nippu kahden kokeneen keskikenttämiehen myötä lienee koossa. Voimahyökkääjä Kalle Sippulakin saanee peliluvan jo elokuussa.

Mutta kuten Udd ennen kautta uumoili, pitkä sarja vaatii leveää rinkiä. Polvivaivat pitävät monta pelimiestä vielä sivussa, mutta hyvällä tekemisellä, tiiviillä hengellä ja täydennyksillä Kotkan suunnasta, ottelusumastakin selvitään.

Lisäksi reissaamista tulee todellakin selvästi vähemmän kuin kevätkierroksella. Jäljellä olevista 12 ottelusta peräti 8 on kotikentällä ja vain 4 vieraissa. Sokerina pohjalla on varmaankin Regions' Cupin välierä elokuussa, joka pelataan sekin Kouvolassa. Jos yksi suomalaisen futisperheen erikoisimmista nimistä eli SexyPöxyt kukistuu, KJP:tä viedäänkin oikeasti isolle kentälle

Markku Lintula


Esa Udd odottaa syyskierrosta innolla. Sarjaohjelma on suosiollinen ja pahimmat vieraskentät suunnilleen koluttu. Jos kaksi Kultsu-peliä menevät toivotusti, KJP pysynee kärkikahinoissa mukana.


Näinkö tässä käy. Oskari Nurminen iski takana taululla näkyvät luvut Suomen cupissa Salon Palloilijoita vastaan vieläkin suuremmiksi. Salolaisten tuska kääntyi kuitenkin pukukopissa, ja reilu tappio söi tsempin KJP:n parista seuraavasta sarjapelistä.