Lähde hyvään lajiseuraan
Julkaistu: 06.10.2022 20.52

Lähde hyvään lajiseuraan

KJP:n tuore valmennuspäällikkö Jani Lähde on tuntenut ensimmäisinä työviikkoinaan seurassa positiivisen ilmapiirin.


KJP:n uusi valmennuspäällikkö Jani Lähde on aistinut ensimmäisten työviikkojensa aikana kouvolalaisseurassa paljon hyvää, vaikka paljon on vielä näkemättäkin.

- Seurassa on positiivinen ilmapiiri. Näkemissäni harjoituksissa on jäänyt tunne siitä, että seurassa ja joukkueissa ollaan valmiita ottamaan vastaan jotain uutta, Lähde toteaa.

38-vuotias kotkalainen on lasten ja nuorten valmentajana sekä kokenut että arvostettu. KJP voikin onnitella itseään rekrytoinnista, ja vetoapua tuli myös sijainnista.

- Tulin Kouvolaan valmennuksellisen haasteen vuoksi. Näen täällä mahdollisuuden olla mukana tekemässä muutosta, jollainen on selvästi tulossa. Tuossa muutoksessa haluan auttaa, johtaa ja tukea osaamisellani seuran valmentajia ja sitä kautta pelaajia. Tykkään haastaa itseäni ja rikkoa raameja, ja myös Kouvolan sijainti oli sopiva ajettuani viisi vuotta Kotkan ja pääkaupunkiseudun väliä, Jani Lähde kertaa.

Kotkan ja Kymenlaakson lippulaiva KTP palasi Veikkausliigaan Kouvolan kyntäessä Kolmosessa. Sitä suuremmalla syyllä maakunnan pohjoispäässä tulee tehdä kaikki voitava oman pelaajatuotannon tehostamiseksi.

KJP:n juniorimäärä antaa kehitystyölle hyvän pohjan. Nuorten valmennuksessa iso haaste tulee aina siitä, että yksilöt kehittyvät eri tavalla ja eri nopeudella. Tekemisen pitäisi antaa jokaiselle jotakin.

- Nähdäkseni KJP:n joukkueissa on siksi sopivasti pelaajia, että harjoituksissa jokaiselle on löydettävissä toimiva konteksti. Ja vaikka valmentajia tuskin on koskaan liikaa, joukkueissa tuntuu olevan myös hyvin taustahenkilöitä, Lähde listaa.


Yhteisiä päätöksiä

Päällikkö-sanalla on kuulijasta riippuen monenlainen kaiku. Valmennuspäällikkö Lähde muistuttaa, että hän ei ole tullut KJP:n organisaatioon antamaan määräyksiä ja jakamaan valmiita toimintaohjeita.

- Joukkueiden ja koko seuran yhteisöllisyys on tärkeää. Toiminta on mielekkäämpää, kun siitä jää yhdessä tekemisen tunne. Minun tehtäväni on tuoda seuraan lajitietoa, mutta päätöksiä pitää pohtia yhdessä. Päätöksiin on helpompi sitoutua, kun voi todeta reilusti, että ”näinhän me yhdessä sovittiin”, Lähde vertaa.

Yhdessä pohtiminen ja sopiminen vaativat myös yhdessäoloa. Jani Lähde turvautuu etäyhteyksiin vain pakon edessä. Henkilökohtaiset tapaamiset antavat yhteisöllisyydelle parhaat rakennuspalikat, ja samassa tilassa pystyy myös aistimaan ilmeistä ja kehon kielestä, miltä jokin uusi asia tuntuu – riippumatta siitä, mitä siitä sanotaan.


Päätöksiä myös pelissä

Lähde sanoo ajattelevansa jalkapallosta useassa kohdassa eri tavalla kuin suuri yleisö. Ja juuri niinhän sen pitää ollakin, vaikka some saattaa haastaa kokematonta coutsia. Faniäänestyksillä joku voidaan palkita päätössaunassa kauden kehittyjänä, mutta ei nimetä tärkeän pelin kokoonpanoa.

Testaan valmennuspäällikön ajatustapaa esittämällä mahdollisimman stereotyyppisen kysymyksen: Millaista pelitapaa hän haluaisi mahdollisesti itse valmentamansa joukkueen pystyvän noudattamaan?

Tässä vaiheessa moni valitsee helpon tien ja ottaa joko hyökkäävän tai omaa päätä varmistavan pelityylin sopivasti lisäperustein ryyditettynä.

Lähde katsoo heti fläppitaulun läpi laajempaa lajikuvaa. Ottelussa joukkue ei ole kentällä yksin, eikä vastustaja toimi alkuunkaan aina juuri siten, kuin on oletettu.

- Jalkapallo on havainnointikykyä vaativa päätöksentekopeli. Pallon saavan pelaajan pitää katsoa nopeasti joka suuntaan ja hahmottaa kenttää. Sitten pitää päättää, milloin luovun pallosta, kenelle syötän, mihin tyhjään tilaan liikun itse ja niin edelleen. Jalkapallo on tavallaan kuin koe koulussa: mitä paremmin pystyy hahmottamaan sen, mitä ympärillä tapahtuu, sitä paremmat mahdollisuudet on antaa oikeita vastauksia – eli kun pelaaja tiedostaa lähiympäristöstä olennaisen informaation, hän tekee sen mukaan myös parempia päätöksiä.

Tietenkin teknisen ja liikuntataidollisen perustan tulee olla kunnossa. Habits eli eräänlaiset selkäytimeen juurtuvat toimintatavat taas vahvistuvat hyvällä tekemisellä pitkin uraa.


Camp Noun tunnelma

Lähteen ikimuistettavimpiin lajikokemuksiin kuuluu ennen koronasulkuja pelattu La Ligan El Clasico, Barcelonassa käyty kahden suuren Barcelona-Real Madrid.

- Ottelu on yksi tunnetuimpia jalkapallossa ja pitkäaikainen unelmani. Olen kiitollinen, että tuon ottelun seuraaminen on ollut minulle mahdollista.

Tuossa pelissä Real oli vahva ja ottelu päättyi tasan, joten tasollisesti klassikko ei noussut suurten joukkoon. Tunnelma oli kuitenkin monin tavoin uniikki.

- Tuolloin Katalonian ja Madridin kiistat itsehallinnon asemasta olivat hyvin ajankohtaisia. Niihin liittyvää hulabaloota oli katsomossa mutta myös stadionin ulkopuolella, Lähde muistaa.

Aikanaan Pep Guardiolan toiminta Barcan luotsina sai nuoren kotkalaisen ihastumaan jalkapalloon uudella tavalla. Valmentajat vaihtavat työpaikkoja, mutta Guardiolan tekemistä Lähde seuraa edelleenkin mielenkiinnolla, samoin kuin mitä Xavi vuorollaan keksii Barcelonassa.

Yhteys Katalonian pääkaupunkiin on Lähteellä vahva myös työuran ansiosta. Hän toimi ennen KJP-pestiään RCD Espanyol -akatemian toiminnanjohtajana.

Lähteen oman peliuran valmentajalistalta löytyy melkoisia nimiä: Jari Europaeus, Mika Lehkosuo, Tommi Kautonen, Sixten Boström, Kimmo Lipponen, Ville Lyytikäinen, Vesa Tauriainen…

Kun päälle lasketaan aikaisten juniorivuosien valmentajat, on täysin ymmärrettävää, ettei listalta halua poimia ketään erikseen. Lähde arvostaa jokaista valmentajaa, joka antaa omaa aikaansa ja osaamistaan jalkapallon ja erityisesti lasten jalkapallon hyväksi.

Lähteen valmennusuralla pisin työsarka oli 10-vuotinen jakso Kotkan Nappuloiden valmennuspäällikkönä. Kokemusta löytyy myös SPL:n valmennus- ja pelaajatarkkailijatehtävistä ja Tanhuvaaran urheiluopistolta, jossa Lähde jatkaa edelleen lapsiurheilun perusteiden parissa poikien puolella.


Nuorena edustukseen

Pikkupoikana Lähde sai jalkapallokipinän perinteisellä tavalla. Isoveli pelasi, isä valmensi ja alle kouluikäinen Jani kulki Kotkan Nappuloiden joukkueessa vähän kuin maskottina.

Omakin ura lähti Kotkan Nappuloista johtaen Jäntevän ja KTP:n kautta FC Hongan B-nuorten SM-sarjajoukkueeseen. Sieltä Europaeus bongasi himoharjoittelijan Hongan edustuksen rinkiin, ja uran pääteasemana olivat FC KooTeePeen pari liigakautta putoamiseen saakka.

Barcelonassa Lähde keskusteli Alberto Mangan kanssa, joka kävi läpi saman junioripolun, kuin esimerkiksi Andres Iniesta ja Lionel Messi – joka siirtyi Barcaan 14-vuotiaana. Mangasta ei tullut yhtä valovoimaista tähteä, koska hän ei omien sanojensa mukaan pystynyt pysäyttämään aikaa viimeisellä kolmanneksella yhtä hyvin kuin edellä mainitut maailmantähdet.

Lähde on pohtinut samaan tapaan, miksi hänen oman uransa lopullinen läpilyönti jäi tapahtumatta. Yksi mahdollinen syy oli, että nuoren urheilijan kokonaiskuorma kasvoi liian suureksi..

- Kun nousin Hongan edustuksen rinkiin, Mäkelänrinteen urheilulukiossa ehdotettiin, että vaihtaisin aamuharjoitukset yksilöurheilijoiden voimanhankintaan, palautumiseen ja ylläpitäviin harjoitteisiin keskittyvään treeniin. Mietin silloin, etten todellakaan vaihda, mutta varmaankin olisi pitänyt. Jossain vaiheessa virta ja palo hiipuivat hetkellisesti harjoitusmäärien kasvaessa, ja juuri tuollaisia valintatilanteita varten pelaaja tarvitsee erityisesti valmentajan tukea, Lähde painottaa.


Jani Lähde on kotiutunut hyvin KJP:n toimistolle ja tapahtumapaikoille. Seurassa on selvää halua muutokseen.


KJP:n puheenjohtaja Santeri Susiluoto ja Jani Lähde valmistautuvat katsomaan KJP:n ja KTP:n nuorten kohtaamista Sarkolassa.


KJP:n uusi valmennuspäällikkö Jani Lähde on nähnyt paljon kansainvälisiä huippupelejä. Tällä hetkellä hänen suosikkejaan ovat kuitenkin nuorimman pojan juniorimatsit.

- Markku Lintula -

KJP - Kouvolan Jalkapallo

Savonkatu 23, 2 krs.

45100 Kouvola


Toimisto avoinna:

sopimuksen mukaan
toimisto@kouvolanjalkapallo.fi


Y-tunnus: 2874407-9


Pankkiyhteys
BIC    OKOYFIHH
IBAN  FI28 5750 0120 3352 20