Neljän turnauksen kautta kansainvälisiin otteluihin
Kouvolan Jalkapallo ryJulkaistu: 24.11.2022 18.43

Neljän turnauksen kautta kansainvälisiin otteluihin

KJP:n 12-vuotias Romeo Uotila edustaa seuran värejä sunnuntaina Eerikkilän urheiluopistolla alkavassa kansainvälisessä turnauksessa. Uotila pelaa Palloliiton kokoamassa SPL United/2-joukkueessa, jonka lohkossa turnaavat lisäksi KuPS ja TPS sekä hollantilainen Vitesse Arnhem ja irlantilainen Shamrock Rovers.

Tie – tai oikeammin polku – Eerikkilään oli monivaiheinen. Kouvolan Jalkapallon 2010 syntyneet pojat osallistuivat maaliskuussa Järvenpäässä alkuturnaukseen, jonka kolmossija ei vienyt KJP:tä seurana jatkoon Gnistanin viedessä ykköstilan. Kaksi maalia viimeistellyt Romeo valittiin kuitenkin pudonneiden joukkueiden pelaajista koostettuun Etelä4-joukkueeseen, joka voitti seuraavan vaiheen jatkolohkonsa.

- KJP:n pojista olisi Järvenpään jälkeen voitu mielestäni valita yhteisjoukkueeseen useampikin pelaaja, mutta vain kolme ottelua on tarkkailuun tietenkin lyhyt aika, Romeon isä Arto Uotila sanoo.

Alaloppusarjassa kulki

Turnaukset kuuluvat Palloliiton Huuhkajapolku- ja Huuhkajaliiga-järjestelmään, joka korvasi aikanaan pitkään pelatut SPL:n piirien väliset Pohjola-cupit. Nykyisinhän ei enää puhuta piireistäkään, vaan niiden tilalla ovat alueet.

Etelä4 jyräsi seuraavassa Järvenpään turnauksessa voittoon, ja Romeo Uotila teki jälleen kaksi maalia. Voitto vei aluejoukkueen Eerikkilään, jossa pääsy yläloppusarjaan oli lähellä. Etelä4 tuli SJK:n, FC Kemin ja SPL United/2 -joukkueiden lohkossa toiseksi, mutta hävisi välierässä Gnistanille jatkaen siten alempaan loppusarjaan.

Seurajoukkueilla on turnausten alussa etua yhteisestä harjoitustaustasta. Etelä4 ehti kuitenkin hitsautua myös jo sellaiseen kuntoon, että alaloppusarja oli melkoista ilotulitusta. Joukkue ei hävinnyt kertaakaan Romeo Uotilan iskiessä tarkoilla vedoillaan peräti viisi maalia.

- Vanhemmat ovat usein huolissaan siitä, miten nuoret pärjäävät yhdistelmäjoukkueissa, kun yhteisiä harjoituksia ei ole takana. Usein kuitenkin nämä Yj- ja United-joukkueet pääsevät jopa kansainvälisiin turnauksiin. Se peli vaan lähtee kulkemaan, Palloliiton Huuhkaja- ja Helmaripolun palvelupäällikkö Tero Koskela tietää.

Alaloppusarjassa oli vastassa kovia joukkueita: JJK, FC Jazz, Turun Nappulat, Pallo-Iirot sekä yhdistelmäjoukkueet SPL United/3 ja SPL United/4. Etelä4 koostui lähinnä Uudenmaan seuroista vahvistettuna KTP:n ja KJP:n nuorilla.

- Uusia kavereita tuli ainakin Järvenpäästä ja Kotkasta, Romeo Uotila kehuu.

Romeo majoittui turnauksen aikana samassa kämpässä JäPS:n Elmo Ahlroosin kanssa. Kaverusten juttu oli luistanut hyvin jo aiemmissa tapahtumissa.

Maali maistuisi

Hyvät otteet alaloppusarjassa takasivat, etteivät Romeo Uotilan pelit Eerikkilässä jääneet vielä siihenkään. Hän sai kutsun tulla täydentämään yläloppusarjan voittanut Palloliiton SPL United/2-joukkuetta, joka Huuhkajaturnauksen ykkösenä sai paikan sunnuntaina alkavaan kansainväliseen turnaukseen.

- Olisihan se siistiä, jos onnistuisin tekemään maalin. Lohkon ulkomaalaisista joukkueista kiinnostavampi on mielestäni Vitesse, Romeo pohtii.

Romeo Uotila pelaa useimmiten hyökkäävässä roolissa keskikentällä tai oikealla laidalla. Laukaus lähtee tarvittaessa kummalla jalalla tahansa, mutta vasen on parempi. Moni oikea laita on oikeajalkainen, mutta hyvästä vasuristakin on hyötyä esimerkiksi maalia kohti leikattaessa.

- Mieluisempi paikka on silti keskellä kärkien takana. Minulle tyypillisin maali on tarkka vapaapotku tai kaukolaukaus, Romeo paljastaa.

Tarkkojen vetojen taustalta löytyy useita asioita. Romeo viihtyy pallon kanssa todella paljon myös harjoitusten ulkopuolella pikkuveljen toimiessa hyvänä sparraajana, kotona tai Valkealan tekonurmella. Myös aiempi urheilutausta tukee hyviä pelejä, sillä Romeo on harrastanut tuloksekkaasti muun muassa painia ja yleisurheilua.

Molemmat ovat kehon hallinnan ja tasapainon näkökulmasta mainioita lajeja. Fyysisyyttä ja isompia pelaajia vastaan pärjäämistä taas kehittää harjoittelu kaksi ikäluokkaa vuotta vanhemman KJP:n P15-joukkueen mukana. Samasta pallosta saattaa vääntää 40 senttiä pitempi pelimies.

- Treenikaverit ovat vahvempia ja nopeampia. Siihen pitää pyrkiä vastaamaan tekniikalla ja hyvällä liikkeellä.

Romeo Uotilan suosikkipelaaja on PSG:n brasilialainen Neymar ja suosikkiseura Manchester City. Läksyt ensi vuonna yläkouluun siirtyvä Romeo tekee kuuliaisesti ennen harjoituksia.

Yhteistä oppimista

SPL:n Huuhkaja- ja Helmaripolut pyrkivät luomaan niin valmentajille kuin pelaajille yhteisen oppimisalustan. 12-14-vuotiaille tarkoitetut liigat opettavat nuoria etenkin yhteisjoukkueissa toimimaan ennalta vieraiden pelikavereiden ja valmentajien kanssa. Ja kun focus on lajissa, ujostelu ei yleensä kuulu kuvaan.

- Kun motivoituneet nuoret pääsevät toimimaan vapaassa ympäristössä ja ilman rajoitteita, yhteinen sävel löytyy nopeasti. Joulukuussa Palloliitto julkistaa myös valmennuslinjauksiin paneutuneen projektin tavoitteita. Siinä esimerkiksi valmennuksen termistöä yhtenäistetään ja linjataan eri ikävaiheiden yhdinosaamista, Tero Koskela kertoo.

Junioreiden varsinainen tarkkailu alkaa Suomessa 13-vuotiaana, mutta Huuhkaja- ja Helmariliigaan osallistuvat jo 12-vuotiaat.

- Heidän tarkkailussaan tehdään yhteistyötä seuravalmentajien kanssa. Pitää muistaa, että nuoret kehittyvät hyvin eri tahdissa. Kenenkään tie lajissa ei nouse pystyyn sillä, ettei pääse 12-vuotiaana johonkin turnaukseen, vaan mahdollisuuksia kyllä tulee, Koskela painottaa.

- Markku Lintula -


Hyvät otteet ja viisi maalia Huuhkajaliigan 12-vuotiaiden alaloppusarjassa kiinnittivät valitsijoiden huomion ja veivät Romeo Uotilan sunnuntaina Eerikkilässä alkavaan kansainväliseen turnaukseen.


Pallon kanssa lämmittelyä tekevä Romeo Uotila harjoittelee KJP:n P15-joukkueen mukana, jossa on jo useita aikamiehen kokoisia treenikavereita.