Kokenut ja innostava ammattimies
Kouvolan Jalkapallo ryJulkaistu: 18.02.2023 11.49

Kokenut ja innostava ammattimies

Mika Halmetniemi otti KJP:ssä valmennusvastuun kahdesta aluksi hyvin erilaisesta joukkueesta.

Kuten urheilussa, myös sen taustatekemisessä onnistuminen johtaa helposti toiseen. Valmennuspäällikkö Jani Lähde toi KJP:lle oman osaamisensa ohella huiman verkoston, minkä ansiosta seura sai marraskuussa B- ja C-pojille kokeneen mutta aina yhtä innostuneen ja innostavan ammattivalmentajan Mika Halmetniemen.

- Kolme kertaa puhuttiin asiasta Janin kanssa, ja joka kerta lopettaessamme minulle jäi hyvä fiilis. Kun Jani lopulta kysyi, eikö jo voitaisi tehdä sopimus, totesin että hyvienkin asioiden päälle pitää nukkua se yksi yö. Aamulla päätös oli valmis, eikä sitä ole tarvinnut katua, Halmetniemi kehuu.

Pitkän pelaajauran jälkeen suoraan valmentajaksi siirtynyt ”Hale” kohtasi Kouvolassa kaksi keskenään hyvin erilaista joukkuetta.

- Siinä missä nuoremmat kyselivät, että emme kai me nyt vielä lopeta, niin vanhemmat saattoivat ihmetellä, että ei kai me nyt enää juosta. Haastetta oli riittämiin, mutta juuri haasteiden kautta näkee myös sen, kuinka asiat menevät eteenpäin. Nyt kello on kääntynyt jo myös P17-joukkueen osalta niin, että molemmissa ryhmissä hyvät tyypit ja sisäinen kilpailu tuottavat kehitystä, Halmetniemi näkee.

Sinällään tietty omapäisyys tai purnaaminen ei valmentajaa säikäytä, ja nuoret miehet lämpenevät usein hyvinkin eri tahdissa.

- Myös joojoo-miehiä tarvitaan, mutta harvoin juuri he voittavat Mestareiden liigaa.

Tarpeellisuus kannustaa

Halmetniemi nousi itse ensimmäisen kerran maajoukkuetehtäviin 17-vuotiaissa. Tämän hetken valmennettavista siis Kakkoseen pudonnut vanhempi ikäryhmä tuo ajomatkoilla Lahdesta Kouvolaan ja takaisin mieleen paljon muistoja ja mielikuvia.

- 17-vuotiaana on viimeinen tilaisuus päättää, panostaako oikeasti kaiken jalkapalloon vai ei. Vähän myöhässä tosin jo ollaan, mutta ei ratkaisevasti. Muistelen usein, mitkä asiat tuntuivat itsestä hyviltä jutuilta ja miten kommunikaatio toimi, ja sitten yritän siirtää noita asioita nykyagendaan, Halmetniemi pohtii.

Oma peliura vaikuttaa vääjäämättä jokaisen valmentajan näkemyksiin. Puolustajana tai keskikentällä pelannut Halmetniemi uskoo aktiiviseen lyhytsyöttöpeliin.

- Pitkät pallot pitkälle kärkimiehelle on Englannissakin jo taputeltu juttu. Kallistun yhä enemmän ja enemmän Total Football -ajattelun puoleen, ja onhan kentällä varmasti sitä mukavampi olla, mitä aktiivisemmaksi ja hyödyllisemmäksi itsensä pelissä tuntee, Hale muistuttaa.

Totaalisen futiksen läpilyönti korostaa entistä taitavampia ja nopeampia pelaajia – usein myös kookkaampia taidoista tinkimättä.

- Peli ja valmennus ovat muuttuneet 20 vuodessa valtavasti. Kun aikanaan harjoittelussa oli 80 prosenttia fysiikkaa ja 20 taitoa, suhde on nyt toisinpäin. Tämä vaatii tietenkin sitä, että pelaajia ei tarvitse vahtia fysiikan suhteen, vaan jokainen tekee mieluummin vähän ylimääräistä kuin bluffaa saman verran.

Muutoksessa autoritäärinen johtaminen on vaihtunut vuoropuheluun. Kun oivallus jonkin asian tärkeydestä tulee ainakin osittain omalta kovalevyltä, pelaaja ja sitä kautta joukkue harppaavat eteenpäin. Pelaajiin tutustuminen on valmennussuhteen onnistumiseksi myös iso asia. On tärkeää havaita oikeanlainen hehku oikeaan aikaan.

- Kun hiili on vielä paikoin punainen, sen saa helposti roihahtamaan liekkiin. Täysin mustaksi ehtinyttä hiiltä on vaikea sytyttää, Halmetniemi vertaa.

Henkeä, ei kuppikuntia

Halmetniemen huipputyypiksi kehumana työparina KJP:ssä toimii Aki Onatsu. Kaksikko onkin varmasti sopiva yhdistelmä, sillä monipuolisesti urheilut Onatsu tuntee kouvolalaisen urheiluelämän ja mielenlaadun, kun taas lahtelainen Halmetniemi tuli joukkueisiin ilman ennakkoasenteita. P17 valmennustiimiin kuuluu lisäksi Kari Jaakkola ja maalivahtivalmentaja Jussi Riikonen. C-poikien valmennustiimiin taas Halmetniemi on saanut trion Tony Anastasakis, Teemu Karvonen ja Petrus Lyyra.

- Sitä vähän aluksi ihmettelin, miksi tietyt pojat olivat aina omissa porukoissaan ja toiset taas omissaan. Yhteystyöseurassa ryhmäydytään helposti oman lähtöseuran mukaan, mutta tämä muutettiin ja pelaajat sekoitettiin. Jotta voimme pärjätä, meillä on oltava paras henki, ja me-ajattelu on aina tosi paljon isompi juttu kuin minä-ajattelu, Mika muistuttaa.

Henkisestä vahvuudesta puhuttaessa suomalaiset ovat usein joutuneet toteamaan länsinaapureiden uskomattoman venymiskyvyn, onpa kyse jääkiekosta tai yleisurheilun Finnkampenista. Neljä kautta Ruotsissa pelanneelle Halmetniemelle ruotsalaisten kiriominaisuus ei ole yllätys.

- Ruotsissakin joukkueissa on tietenkin omat lainalaisuutensa, mutta kun ne toteutuvat, pelaajat saavat hyvin pitkälti soveltaa asioita peleissä ja olla omana itsenään. Pitkälti tästä syystä Ruotsissa on kyky tulla tosi usein lopussa tasoihin ja ohi.

Tavoitteet korkealla

KJP:n P17 lähtee alkavalla kaudella siis hakemaan uutta nousua Kakkosesta. P15 valmistautuu täydellä innolla Ykköseen.

Nuorempi ikäluokka on pelannut talvisarjaa Helsingissä, mutta muita pakollisia talvipelejä ei tavallaan ”onneksi” ole. Onneksi siksi, että Kouvolan kaupunki päätti olla lämmittämättä Lehtomäen tekonurmikenttää säästösyistä, eli pelit olisi joka tapauksessa pitänyt viedä muualle.

- Lehtomäen osalta taisimme vähän nuolaista ennen kuin tipahti. Sami Hyypiä -areenalla 43 pelaajan sijoittaminen osaan hallia vaatii melkoista soveltamista, mutta onneksi sentään on tällaiset olosuhteet, Halmetniemi laskee.

Oikeat urheilun ystävät eivät asettele lajeja vastakkain. Mutta onko kesälajia pakko pelata talvella? On, jos haluaa pärjätä kesällä.

- Ja pärjätä me haluamme. Kummankin joukkueen tavoitteena on mennä niin ylös kuin tilaa riittää, päävalmentaja vakuuttaa.

Pelikavereiden valmentajaksi

Mika Halmetniemi on Lahden Reippaan kasvatti, joka pelasi urallaan 89 liigaottelua ja 7 poika- tai juniorimaaottelua.

Joukkuelistalta löytyvät muun muassa juuri Reipas, Ilves ja MP sekä lahden takaa Skellefteå, Edsbyn IF ja Rauforss. Liigassa hän on toiminut FC Lahden apuvalmentajana.

Halmetniemen valmennusura alkoi Lohjan Pallossa 2000-luvun alussa pelipaidan vaihtuessa sujuvasti valmentajan pusakkaan.

- Kun minua kysyttiin valmentajaksi, useampikin antoi sellaisia ohjeita, että älä nyt vaan rupea omia pelikavereitasi valmentamaan. Kuvio kuitenkin sopi tuon ajan elämäntilanteeseen, eikä peliuran ja valmentamisen väliin jäänyt minkäänlaista tyhjää aikaa. Olen ollut onnekas saadessani tehdä tätä työtä päätoimisesti jo 15 vuoden ajan, Halmetniemi myhäilee.

Eli tavallaan ammatti valitsi miehen, ja hyvä niin.

Valmennettavana on ollut niin miehiä ja poikia, kuin naisia ja tyttöjäkin. Vaikka tavoite ja viesti on käytännössä aina jokseenkin sama, viestin esitystapa ja sävyt on pakko säätää.

Toki ryhmästä riippumatta moni asia pysyy samanakin.

- Hyvästä suorituksesta pitää aina kehua ja kannustaa, Mika Halmetniemi tiivistää.

Mikan kolme kovaa

Kuka on vaikuttanut urasi alkuun eniten?

- Esa Pekosen isä Mauno Pekonen bongasi minut katsomosta, kun menin katsomaan kaverin harjoituksia Kuusysin F-junioreissa. Pääsin pelaamaan yhteen peliin ja tein kaikki kolme maalia, minkä jälkeen minut otettiin joukkueeseen. Se oli ainoa kausi, kun pelasin puhtaasti hyökkääjänä.

Mikä on ollut kansainvälinen suosikkiseurasi?

- Enpä voi sanoa, että olisi ollut vain yhtä tiettyä. Argentiina ja Mario Kempes pitkine hiuksineen tekivät vaikutuksen 1978, ja West Hamin kanssa oli 80-luvun puolivälissä valmennusyhteistyötä. Ja tietysti aikanaan Liverpool oli kova sana.

Kenen valmentajan kanssa haluaisit vaihtaa viikoksi paikkaa?

- Kyllä se on Pep Guardiola, kahdestakin syystä. Hän ollut Total Footballin varmasti suurin edistäjä ja toteuttaja. Lisäksi Guardiola on menestynyt useammassa kovassa maassa ja aloittanut aina uuden valmennuspestin kielen opiskelulla.

- Markku Lintula -


Mika Halmetniemi (vasemmalla) ja Aki Onatsu vaihtavat ajatuksia pelaajien ottaessa lämpöä.


KJP:n P17-joukkue lähtee tulevalla kaudella nousemaan sarjaportaita Kakkosesta. Meininki harjoituksissa lupaa hyvää kesään.


Pienet oikeat asiat oikeaan aikaan vaikuttavat harrastusmotivaatioon todella paljon. Mika Halmetniemen joukkueissa pelaajat näkevät, että ainakin valmentaja on täysillä mukana.