Joukkueenjohtajan tilannekatsaus
Miehet EdustusJulkaistu: 05.06.2024 10.23

Joukkueenjohtajan tilannekatsaus

On paljon kyselty yli kaupunkirajojen, että mitä ihmettä KJP: miesten edustusjoukkueessa tapahtuu. Kysymys on hyvä!

Normaalisti olemme aina vastanneet kiireessä pelin yhteydessä tai keskustelleet vain yhden tai kahden ihmisen kanssa kerrallaan eri tilanteissa. Seuran taustajoukoille ja sen aktiiveille olemme työtä tehdessä kertoneet, mihin olemme menossa ja mitkä ovat edarin tavoitteet.

Olkoon tämä katsaus siten kertomus seuran taustajoukoille siitä, missä olemme ja miten tähän on tultu, sekä tiedotus muille siitä, mitä haluamme olla.

Syyskokouksen 2023 jälkeen kohti uutta

Ennen vuoden 2023 syyskokousta edellisen kauden valmennus ja joukkueenjohto ilmoittivat, etteivät he tule jatkamaan tehtävissään. Oman mausteensa tilanteeseen toi myös kohu, joka nousi syyskokouksessa päätetystä kausimaksujen 2 euron jyvityksestä edustusjoukkueiden toimintaan.

Kävimme kiireellisesti sisäistä keskustelua valmennuspäällikön ja uuden toiminnanjohtajan johdolla edarin tulevaisuudesta. Keskusteluihin osallistui lisäksi myös muutamia vapaaehtoisia toimihenkilöitä, jotka olivat lähellä edustusjoukkueen toimintaa.

Olimme nyt tilanteessa, jossa samaan aikaan mietittiin sitä, perutaanko koko päätös 2 euron maksusta uuden kokouksen voimin, lopetetaanko 1-2 vapaaehtoisen voimin toiminut edustusjoukkue kokonaan vai tehdäänkö jotain muuta. Kaikki oli siis tässä vaiheessa auki.

Meillä oli yksi kysymys: tarvitseeko KJP miesten edustusta? Vastaus oli selkeä: kyllä tarvitsee, monestakin eri syystä. Seuran junioritoiminta on aktiivista ja kasvamassa on paljon sellaisia nuoria pelaajia, joille oman seuran edustusjoukkue on tärkeä osa pelaajapolkua ja kehittymistä pelaajana. Nähtiin myös tärkeäksi, että jatkossa valmennuspäällikön rooli korostuu nuorten pelaajien harjoittelemisen ja pelaamisen koordinoinnissa.

Joukkueen kokoaminen

Seuraavaksi aloimme koota joukkuetta. Olimme kuitenkin tässä kohtaa jo kuukausia myöhässä ja meiltä puuttuivat nyt pelaajat, valmennus ja taustajoukot. Päätimme laittaa valmentajan pestin hakuun ja sovimme siitä kuka alkaa kontaktoimaan pelaajia. Vaikka olimme auttamattomasti myöhässä, olimme luottavaisia siitä, että selviämme.

Aloitimme samalla yhteistyöneuvottelut MyPan kanssa. Olimme suurista linjoista pitkälti samaa mieltä ja yhteistyösopimus syntyikin kivuttomasti. Tilanne vaikutti niin hyvältä, että päätimme etsiä valmentajaa yhdessä – meille vastuuvalmentajaa ja MyPalle kakkosvalmentajaa. MyPalla oli jo nimi tiedossa, ja haastattelimme hänet sekä muutaman muun. Valinta kohdistui juuri MyPalta ehdotettuun Miika Kuntoseen.

Pian harjoitusten alkamisen jälkeen Kalle Sippula ilmaisi kiinnostuksensa valmennukseen. Meidän ei tarvinnut miettiä hetkeäkään vaan halusimme hänet ehdottomasti mukaan. Myös Markus "Pöntsä" Mehtojärvi palasi viheriölle hetken tauon jälkeen, mikä ilahdutti meitä suuresti.

Tärkeistä palasista puuttui enää joukkueenjohtaja. Soittelimme läpi useita henkilöitä, mutta halukkaita ei löytynyt. Mietimme ja pohdimme, mutta emme onnistuneet löytämään sopivaa henkilöä tehtävään.

Tajusimme realiteetit: maineemme ei ollut paras mahdollinen, ja kukaan ei halunnut liittyä joukkoon. Opimme, että ihmiset ovat valmiita tulemaan mukaan, kun menestys on "varmaa". Kuukausia myöhässä aloitettuun projektiin tulijoita on sen sijaan vähän.

Tämä ei kuitenkaan estänyt meitä. Sovimme, että allekirjoittanut toimii joukkueenjohtajana, kunnes oikea henkilö löytyy. Kokemukseni joukkueen johtamisesta on nolla, mutta kuinka vaikeaa se voisi olla?

Pelaajakartoituksen ongelmat

Nyt meillä oli valmennus ja pelaajien kartoitus käynnissä. Mikä voisi enää mennä pieleen? Monet asiat voivat mennä pieleen ja menivätkin.

Kyselimme säännöllisesti pelaajakartoituksen perään siitä vastanneelta. Meille sanottiin, että pelaajia riittää eikä syytä huoleen ole. Tiesimme, että tarvitsemme kokeneita pelaajia nuorempien tueksi. Kun ensimmäinen sopimus allekirjoitettiin 26.1.2024, aloimme selvittämään muiden pelaajien tilanteita.

Varsinaisia sopimuksia ja pelaajia, jotka olivat luvanneet tehdä sopimuksen, oli yhteensä neljä. Sovimme, että meillä olisi kaksi viikkoa aikaa käydä läpi kaikki pelaajat. Myös vanhoja apuja piti soittaa läpi. Valitettavasti näitä puheluita ei luvatusta huolimatta koskaan oltu soitettu ja tämä tuli ilmi meille liian myöhään. Vaihdoimme tekijöitä helmi-maaliskuun vaihteessa ja aloimme vihdoin soitella pelaajia ja taustajoukkoja läpi.

Selvisi, että monet olivat – täysin ymmärrettävästi – niin pettyneitä KJP:n toimintaan, etteivät halunneet tulla mukaan. Treenejä ei oltu järjestetty kuukauteen tai kahteen viime kauden päätyttyä, ja myös moniin muihin asioihin oltiin pettyneitä. Moni kertoi odottaneensa puhelua jo syksyllä. Osa pelaajista pohti uransa jatkoa, ja sitä haluavatko sitoutua tavoitteelliseen toimintaan, jossa harjoituksia on vähintään 4 kertaa viikossa.

Näissä puheluissa sana "anteeksi" toistui usein. Kerroimme suunnitelmistamme ja saimme paljon tsemppiä, mutta emme pelaajia. Tunnelma oli odottava. Mitä tästä oikein tulee?

Runko saadaan kasaan

Saimme lopulta koottua rungon kasaan. Tärkeintä oli saada mukaan myös oman seuran viime vuoden B-poikia. Menetimme joitakin heistä ja syy löytyy peilistä.

Treenit olivat pyörineet jo jonkin aikaa, mutta niissä kävi vain 6-8 pelaajaa. Pöntsä näytti osallistumisprosenttia ja Kuntonen kokosi kriisipalaverin, kuten ammattilainen tekee.

6.4. istuimme alas. Valmennus puhui ja kertoi. Palaveri oli hieno ja rehellinen. Sen jälkeen pelaajien sitoutuminen on ollut upealla tasolla.

Valmennuspäällikkö katsoi toiminnan olevan nyt sillä tasolla, että hän päätti ottaa rinkiin -07, -08- ja 09-syntyneet pojat. Tämän myötä 22.4. oli ensimmäistä kertaa treenit, joissa oli 20 pelaajaa, ja näky oli kaunis. Mieleen tuli ajatus, että kyllä tämä tästä.

Mitä me olemme?

Olemme kuulleet viimeisen parin vuoden aikana – ja etenkin viime syyskokouksen jälkeen – monta mielipidettä siitä, mitä meidän pitäisi olla. On sanottu, ettei meillä pitäisi olla koko edustusjoukkuetta. On sanottu, että olemme aikuisten miesten harrastuskerho ja on sanottu, että tämän kokoisella seuralla pitäisi olla vähintään kakkosessa edustus.

Nyt ensimmäistä kertaa miesten edustusjoukkue itse kertoo, mitä se on.

KJP:n miesten edari on osa pelaajapolkua. Meidän tehtävämme on auttaa pelaajia eteenpäin ja taata laadukkaiden juniorivuosien jälkeen apua miesten peleissä. Emme ole akatemia. Tarvitsemme joukkueeseemme kokeneita "isähahmoja" auttamaan tavoitteellisesti treenaavia pelaajia eteenpäin niin pitkälle kuin mahdollista.

Nuoriin pelaajiin panostaminen on tärkeää, jotta kouvolalainen jalkapallo pysyy kilpailukykyisenä. Pelaajat eivät ole vain osa seurajoukkueemme tulevaisuutta vaan myös mahdollisia avainpelaajia yhteistyöseuroissamme ja jopa korkeammilla sarjatasoilla.

Meillä on koko toukokuun ajan harjoitellut -07, -08 ja- 09 syntyneitä jätkiä. Tässä kuussa rinkiin liittyy 2 poikaa. Toukokuussa aloittaneet siirtyvät treenaamaan meille kokonaan ja kerran viikossa MyPaan. -07 syntyneet maalivahdit treenaavat MyPan mukana ja pelaavat meillä. -08 ja -09 syntyneet tulevat nyt kesäkuussa pelaamaan ensimmäiset miesten pelit Keskuskentällä.

Tätä me olemme!

Kauden tavoitteet

Kun lähdimme projektiin oli varsin hyvin tiedossa, että ensimmäinen vuosi on vaikea. Tavoitteemme ensimmäisellä kaudelle on turvata sarjapaikka ja tehdä toiminnasta ammattimaisempaa. Tämän mukaan toimimme 100-prosenttisesti.

Luotamme joukkueeseen ja sen jokaiseen jätkään.

Joukkueenjohtajan kiitokset

Loppuun kiitoksen sanat.

Kiitos Janu, Oskari ja Maju, ootte joukkueen faijat.

Kiitos Pöntsä ja Kalle, että lähditte mukaan. Ilman teitä tarvitsisin terapiaa.

Kiitos Kune, oot tuonut meille niin paljon uutta.

Kiitos ihan jokainen pelaaja, että lähditte meidän mukaan!

Kiitos Niko ja Ville. Sanoitte, että jos hätä niin soitto riittää.

Kiitos MyPa rehellisestä yhteistyöstä.

Kiitos Suvi, että kuuntelet mun huonot ideat vaikka ilman niitä elämäsi olisi helpompaa.

Kiitos Merja että autat mua kun sormi on suussa ja anteeksi että huudan sulle joskus.

Kiitos Timo että läksit mukaan.

Ennen kaikkea kiitos yleisö! Oon nähnyt yleisössä ihmisiä jotka ovat sanoneet ettei ikinä tule meidän peliin. Te tulitte, kiitos!

Ensimmäisessä palaverissa päätettiin, että meidän arvot on rehellisyys, avoimuus ja vilpittömyys. Näiden arvojen mukaan sanon: kouvolalainen jalkapallo voi paremmin kuin vuosiin.

Osku Muuronen
Joukkueenjohtaja

Kuvat: Kari Koski

KJP - Kouvolan Jalkapallo

Savonkatu 23, 2 krs.

45100 Kouvola


Toimisto avoinna:

sopimuksen mukaan
toimisto@kouvolanjalkapallo.fi


Y-tunnus: 2874407-9


Pankkiyhteys
BIC    OKOYFIHH
IBAN  FI28 5750 0120 3352 20