Tykkimäki-turnaus kasvaa ja komistuu
Julkaistu: 26.08.2023 07.00

Tykkimäki-turnaus kasvaa ja komistuu

Turnauspäällikkö Laura Suojala näkee Tykkimäki-turnauksessa muun muassa KJP:n 2014-15 syntyneet, jotka vilistivät torstain KJP:n kotipelissä pallopoikina päällään Tykkimäki-liivit, kuinkas muuten.

Tykkimäki-turnaus kasvaa ja komistuu

Elokuun viimeisenä viikonloppuna kesää hyvästellään Suomessa monin perintein. Yksi näistä on Kouvolassa jalkapallon Tykkimäki-turnaus, josta nähdään perjantaista sunnuntaihin tapahtuman 16:s otos.

Sudet aloitti turnauksen järjestämisen tietenkin maltillisista lukemista. Vuosi vuodelta niin joukkue- kuin pelimäärätkin ovat kasvaneet, ja vuosi toisensa jälkeen tuntuu siltä, ettei samanlainen kasvutahti voi enää jatkua Kouvolan Jalkapallon KJP:n järjestelyvastuulle siirtyneessä tapahtumassa.

Ja joka kerta yllätytään. Tulossa on jälleen ennätyksiä.

- Viime vuonna oli 115 joukkuetta ja 299 ottelua. Tänä vuonna joukkueita on 137 ja näiden myötä pelejä tulee peräti 352, turnauspäällikkö Laura Suojala luettelee.

Turnausta alusta asti juoninut Merja Larikka löysi Susien sivuilta mielenkiintoisen jutun tapahtuman alkuajoilta
- Kun joukkueita oli 30, niin silloin jo mietittiin, mitenköhän sellaisen joukkuemäärän pyörittäminen oikein onnistuu, Larikka naurahtaa.

Seuran pääponnistus

Joukkueiden kokoonpanoista saadaan kasaan huikea määrä pelaajia. Ilmoittautuneita on 1792, joiden päälle tulevat joukkueiden taustahenkilöt ja muuten vain Kymenlaaksoon kannustamaan suunnanneet kotijoukot.

- Majoituskouluja on kolme, joiden lisäksi Kouvolan hotellit ovat täynnä. Turnausorganisaation järjestämät ateriat oli tilattava etukäteen, ja syöjiä on toisena päivänä yli 800 ja toisena jopa yli 900, turnauspäällikkö Suojala sanoo.

Eli vaikka Kuninkuusravien väkimääriä ei sentään koputella, mukavan potin euroja jättää Kouvolaan myös junioreiden hieno peliviikonloppu.

Yli 350 ottelun suma tuomarointeineen, majoitusvalvonnat, muonitus ja kaikki muu pistää KJP:n organisaation lujille. Talkoolaisia motivoi kuitenkin se tosiasia, että nykyisellään jo massatapahtumaksi luokiteltava Tykkimäki-turnaus on nuorten kehittämiseen ja kasvattamiseen erikoistuneen suurseuran merkittävin tulonlähde.

- Turnaustuottojen avulla pystytään kausimaksuja kurissa, alempana kuin ilman tällaista tapahtumaa, Suojala muistuttaa.

Suojala on KJP:ssä kolmen T:n toimija, sillä hän on tapahtumavastaava, talkoovastaava ja turnausvastaava. Turnaus on yksittäisenä vääntönä omaa luokkaansa, joka teettää pitkiä päivinä.

- Mutta sitten se palkitsee, kun viikonloppu on käsillä ja pallo pyörii kymmenillä kentillä.

Huviakin tarjolla

Tykkimäen huvipuisto on ollut turnaukselle uskollinen pääyhteistyökumppani. Ja kun mainitaan sana yhteistyö, niin siinä pitää molempien saada jotain.

Tästä jää tuskin epäselvyyksiä, sillä lähes 1800 pelaajan joukosta Tykkimäen päättäjäisiltaan on ilmoittautunut jopa 1000 pelaajaa.

Päättäjäisilta onkin huvipuiston musiikki-illoista ehkä selvimmin nuorille suunnattu, sillä lauantaina keikan vetää Isaac Elliot. Perinteinen komea ilotulitus kruunaa illan, ja vaikka valvomista vähän tuleekin, sunnuntaina ilotulitetaan taas maaleja Sarkolassa, Valkealassa, Myllykoskella, Kuusankoskella, Lehtomäessä ja Korialla.

Turnaukseen osallistuvista seuroista Lappeenrannan PePo on KJP:n jälkeen ahkerin turnaaja, sillä se tulee Kouvolaan peräti kahdeksan joukkueen voimin.

Aluksi turnaus veti seuroja lähialueen ohella lähinnä pääkaupunkiseudulta, mutta vähän kerrassaan tapahtuman kivan viikonlopun maine on laajentanut osanottosädettä.

Tänä vuonna joukkueita tulee muun muassa Lapinlahdelta, Joensuusta, Savonlinnasta ja jopa Noormarkusta. Moni seura on jo turinoitunut Kouvolan kävijä, mutta joka vuosi tulee myös uusia tuttavuuksia.

Osansa kasvun takana on tietenkin ajankohdalla. Koulujen alettua lapsiperheiden pitkät omareissut on vähäksi aikaa tehty, mutta kouluissa ei vielä ole ehditty ajautua minkäänlaiseen koesumaan.

Siinä on hyvä resepti: futis on pääasia, mutta muutakin on tarjolla juuri sopivassa sekoitussuhteessa ja varsin sopivaan aikaan.

Tervetuloa Kouvolan eri kentille seuraamaan juniorijalkapalloa!

#meidänkjp#unelmienjalkapallokenttä#visitkouvola#kouvola#urheilukaupunki#KJP
#montajoukkuettayksiseura#kouvolanjalkapallo#kaakonkolmonen#futiskouvola
#kouvolanjalkapalloonkjp

KJP - Kouvolan Jalkapallo

Savonkatu 23, 2 krs.

45100 Kouvola


Toimisto avoinna:

sopimuksen mukaan
toimisto@kouvolanjalkapallo.fi


Y-tunnus: 2874407-9


Pankkiyhteys
BIC    OKOYFIHH
IBAN  FI28 5750 0120 3352 20