Neljännesvuosisata täyteen
KJP Miehet EdustusJulkaistu: 22.11.2021 21.11

Neljännesvuosisata täyteen

Ville Iiskolan ja Ville Lehtisen yhteistyö tulee ensi keväänä jatkuneeksi 25 vuotta. Kaksikko jatkaa jalkapallouraansa myös tulevalla kaudella KJP:n edustusjoukkueessa.

Tuttu Ville-kaksikko on valmiina paitsi muuraamaan Kouvolan Jalkapallon KJP:n alakerran tiiviiksi, myös opastamaan ja auttamaan nuorempia futisurallaan eteenpäin. Liigaa myöten palloja pysäyttänyt Ville Iiskola ja tunnettu maalivahtivalmentaja Ville Lehtinen tulevat keväällä tehneeksi yhteistyötä peräti 25 vuoden ajan. Näin ollen myös jatkohalut kulkevat pitkälti tasatahtia.

Iiskola teki maanantaina KJP:n kanssa sopimuksen ensi kaudesta jalkapallon Kolmosessa. Lehtinen ei tainnut varsinaisesti allekirjoittaa mitään, koska hänellä on liittymäkauppaa noudatellen toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

- Tehdään parhaamme ja niin kauan kuin se riittää, niin mukavaa hommaahan tämä on ja hyvä seura. Sitten kun joku sanoo, ettei tarvitse enää tulla, niin se on toinen juttu, Lehtinen näkee.

Vahdeilla pitkät urat

Ville Iiskola täyttää keväällä 37 vuotta, jolloin maalivahti on erään arvion perusteella parhaimmillaan. Tosiasiassa veskarit voivat kehittyä koko uransa ajan, kun kokemus ja silmä korvaavat muita asioita.

- Vuosi vuodelta on tärkeämpää pystyä pitämään kroppa ja pää kunnossa. Näistä työläämmäksi käy vuosien mittaan huolenpito kropasta, ja jos olisin 15-vuotiaana valinnutkin kenttäpelaajan roolin, en varmasti enää pystyisi pelaamaan. Tässä vaiheessa jokin ominaisuus menee alaspäin, mutta joku toinen voi vielä parantua, Iiskola pohtii.

Ville-duon yhteistyön pituutta voi arvioida esimerkiksi siten, että KJP:n viime kauden joukkueesta suurin osa ei ollut edes syntynyt 25 vuotta sitten.

- Joukkue oli nuori ja etenkin alakerrassa kokoonpano muuttui aluksi melkein koko ajan. Kauden alkaessa moni juniori oli vielä hieman raakile Kolmoseen, mutta kauden lopussa moni oli ottanut silmin havaittavia harppauksia, mikä oli tietenkin hienoa nähdä, KJP:n korkealta ohjeita jakeleva isähahmo muistuttaa.

Iiskolan mielestä maailman paras maalivahti on ollut Peter Schmeichel ja Lehtinen nimeää omaksi suosikikseen Gianluigi Buffonin. Tammikuussa 44 vuotta täyttävän Buffonin ura jatkuu edelleen Serie B:n Parmassa.

- Harjoitteluun pitää löytää joka vuodeksi aina jotain uutta, ettei homma ala toistaa liikaa itseään

Birjukov innosti

Ville Lehtinen pääsi Unto Lehtisen kanssa seuraamaan MYPA:ssa läheltä muun muassa todellisen kansainvälisen huippumaalivahti Mihail Birjukovin toimintaa. Birjukov valittiin muun muassa Neuvostoliiton parhaaksi maalivahdiksi, ja tuohon aikaan Neuvostoliitto oli kohtalaisen paljon painavampi tekijä kansainvälisessä jalkapalloilussa kuin sen entiset osat nykyisin.

- Birjukovin tekemisen seuraaminen innosti osaltaan maalivahtivalmennukseen, Lehtinen myöntää.

Pelaajan ja valmentajan pitkä yhteistyö olisi tuskin mahdollista, mikäli yhteenottoja tulisi jatkuvasti. Niinpä niitä ei käytännössä olekaan.
- Räiskähtely tai riitely ei kuulu minun luonteeseeni, ja Kinkulla oikeastaan vieläkin vähemmän, Ville Iiskola kehaisee neljännesvuosisadan valmentajaansa.

Sitten Birjukovin aikojen on Kymenlaakson jalkapallo vajonnut melkoiseen monttuun. KTP putosi Liigasta ja MYPA Kakkosesta. Pitkään liigakartalla viihtynyt Kouvola on miesten edustustasolla historiallisen kaukana parrasvaloista.

- Luotan siihen, että nyt on pohja kaupungin edustustasolla katsottu. Junioreissa on toivoa, ja kyllä jossain vaiheessa täältä noustaan taas vähintään Kakkoseen, Ville Lehtinen arvioi.

Kaksi vuotta hanskoitta

Ville Iiskola esiintyi KJP:n menneen kauden päätösottelussa kenttäpelaajana, mikä ei todellakaan ollut saunailta-tsoukki. Iiskola pelasi juniorina Pohjola-cupin loppuottelussa kenttäpelaajana, ja lopullinen valinta kärkimiehen ja maalivahdin välillä tapahtui vasta 15-vuotiaana.

Tuolloin Iiskolan ja Lehtisen valmennusyhteistyö oli kestänyt jo useamman vuoden.

Rovaniemen komennuksen jälkeen Iiskola piti kuntoaan yllä ilman maalivahdin hanskoja pari kautta Jaalan Voimassa, kunnes palasi tolppien väliin Susien pelatessa Kakkosta. Viime kausien perusteella hän pärjäisi kevyesti ylemmissä sarjoissa, mutta käytännön asiat tasaavat ajatuksia.

Kilpailuviettiä pääsee toteuttamaan aivan hyvin myös asiaansa vakavasti suhtautuvassa Kolmosen seurassa.
- Eipä enää nykyään juuri kysellä, miksen pelaa ylempänä – aikaisemin kylläkin. Asia on helppo ajatella välimatkoina, ja kun perheeseen tuli toinen lapsi, niin uran jatkaminen ylempänä olisi tiennyt joko itseni tai sitten koko perheen muuttoa muualle, Iiskola perustelee.

- Minulta kysellään varmaankin useammin kuin mieheltä itseltään, miksi hän pelaa Kolmosessa, Ville Lehtinen jatkaa.

Iso rosteri toiveena

KJP:n päävalmentajaksi palasi ensi kaudeksi Juha Teuronen ja joukkueenjohtajan hommat otti uransa maalisyötöllä päättäneeltä Esa Åkerblomilta Markku Kokko. Maalivahtivalmentajana toimii siis Ville Lehtinen ja joukkueen "varahuoltajana" toimii seuran varapuheenjohtaja Merja Larikka, joka vastaa hallituksessa edustusjoukkueesta.

Juha Teuronen ottaa mielellään vastaan kokeneen ja nuorissa luottamusta herättävän maalivahdin ikäänkuin kokoonpanon ankkuriksi. Kokoonpanon laajuudesta puhuttaessa Teuronen muistuttaa, että Kolmosessa ei olla ammattilaisia, vaan loukkaantumisten lisäksi tulevat kuvaan vuorotyöt, pääsykokeet, armeijat ja monet muut muuttujat.

- Jos toivoa voisi, niin haluaisin ryhmään kolme maalivahtia ja noin 25 kenttäpelaajaa. Kaudella 2020 listalla oli juurikin noin 25 kenttäpelaajaa, mitä moni ensin ihmetteli, mutta lopulta siinä ei ollut yhtään liikaa, Teuronen muistuttaa päällekkäisyyksistä.


Ville Iiskolan ja Ville Lehtisen yhteistyö on tuottanut joka pelikaudelle jotain uutta, jotta homma ei ala maistua puulta. Myös ensi kaudella yhteistyö jatkuu KJP:n seura-asuissa.